Meсто одржавања саветовања

Копаоник, ускоро више информација.

Скијалиште Копаоник

Копаоник је највећи скијашки центар у Србији и несумњиво један од најлепших центара у овом делу Европе. Поред тога што представља једну од најлепших планина у Србији, Копаоник поседује и невероватан природни потенцијал од око 200 сунчаних и око 160 дана под снежним покривачем током године.Врхунски уређени терени скијашког центра Копаоник пружају неизмерно уживање свим категоријама скијаша, од почетника до скијаша врхунских способности и чине боравак на Копаонику незаборавним. Скијашки центар Копаоник поседује око 55 км стаза уређених за алпско скијање и 12 км стаза за нордијско скијање. За љубитеље ноћног скијања ту је и осветљена стаза “Мало Језеро”.Осим тога, за најмлађе скијаше и све друге почетнике, који праве своје прве скијашке кораке, постоји обезбеђен простор „ски вртића“ са покретном траком и карусел која олакшава да се овлада основним скијашким вештинама.

Преко 70 одсто скијалишта покривено је системом за вештачко оснежавање. Системом за вештачко оснежавање покривене су стазе: Караман А и Б, Панчићев врх, Дубока 1 и 2, Сунчана долина, Мало језеро, Крст, Крчмар, Кнежевске баре, Мали Караман, Марине воде, Караман и припадајући ски путеви. Овим се постигло да сезона скијања траје дуже, а скијаши, како почетници тако и они мало захтевнији могу бити сигурни да ће током сезоне моћи да уживају у одлично припремљеним стазама.

Све стазе су веома добро повезане системом жичара и ски лифтова, капацитета од преко 32.000 скијаша на сат. Овај систем чини једна шестоседна жичара, капацитета 3.000 скијаша на сат, 4 исклопиве четвороседне жичаре велике брзине (укупан капацитет 10.000 скијаша на сат), три фиксне четвороседне жичаре са покретном траком за укрцавање скијаша (укупан капацитет око 6.200 скијаша на сат), три двоседних жичара укупног капацитета 3.600 скијаша на сат, два вучна ски лифта “сидро” капацитета 2.400 скијаша на сат и осам ски лифтова „тањир“ капацитета 6.500 скијаша на сати, као и три везна ски лифта.

Жичара четворосед „Панчићев врх“ током читаве зимске сезоне али и у току лета, осим скијаша и сноубордера, превози и посетиоце центра који се не баве зимским спортовима, већ панорамски разгледају центар и баве се бројним другим активностима које ски центар Копаоник омогућава. Поред стаза за алпско и нордијско скијање, скијашки центар Копаоник поседује и уређен сноw-боард парк, на коме се организују многа такмичења домаћег и међународног карактера.

  • Београд – Копаоник…290км
    
  • Нови Сад – Копаоник…370км
    
  • Ниш – Копаоник…118км

КАРАКТЕРИСТИКЕ СКИ ЦЕНТРА

Висина центра – 1.770м
Највиши врх – 2.017м
Укупна дужина стаза и ски путева – 55.000м
Укупан капацитет жичара – 32.000 скијаша/сат
Број жичара, ски лифтова и везних ски лифтова – 24

Број лаких стаза – 21
Број средњих стаза – 9
Број тешких стаза – 6
Максимална висинска разлика – 512м
Најдужа стаза – 3.500м
Дужина ноћне стазе – 450м
Нордијске стазе – 12км

Постоје три стазе по ФИС стандарду за слалом, велеслалом, супер велеслалом и спуст.